Aan tafel met Mieke Zijl

‘Hoe meer beweegplekken, hoe beter’

SportDrenthe is de grote stimulator in de provincie op het gebied van sport en bewegen. De organisatie is al vanaf het begin betrokken bij de plannen voor Green Edge, omdat het avonturenbos vooral gericht is op ontdekken, bewegen en de ontwikkeling van motoriek. SportDrenthe staat met kennis en kunde klaar om te ondersteunen waar nodig en is bereid haar ervaringen te delen.

Bewegen in de natuur
“We richten ons als organisatie ook op het stimuleren van een beweegvriendelijke omgeving. Elke Drent zou verleid moeten worden door de omgeving om te bewegen”, legt Mieke Zijl – directeur-bestuurder van SportDrenthe – uit. In Drenthe zijn er volop mogelijkheden zoals parken, schoolpleinen en beweegtuinen. Green Edge is een goed voorbeeld van het inrichten van een omgeving dat uitnodigt.

SportDrenthe denkt op verschillende vlakken en met verschillende partners mee over de rol van de openbare ruimte voor sport en bewegen. “Buiten bewegen is effectiever dan binnen. Dat komt door de frisse, gezonde lucht, maar ook door het groen. We worden blij van de natuur. Dat geeft ons extra ontspanning. We kunnen die buitenruimte veel beter benutten.”

‘Hoe meer beweegplekken, hoe beter’
Dat is ook de reden dat de organisatie blij is met de plannen voor het avonturenbos. “We juichen het initiatief toe. Hoe meer beweegplekken er komen, hoe beter.”

Zijl hoopt dat er bij Green Edge naast aandacht voor bewegen, ook specifieke aandacht komt voor een gezonde omgeving. Hierbij valt te denken aan een gezond aanbod etenswaren en een rookvrije omgeving.  “Als we daar ook een stukje bewustzijn over kunnen creëren doordat Green Edge aandacht besteed aan gezonde alternatieven, zou dat een goede zaak zijn. De gezonde keuze de gemakkelijke keuze maken is hierbij de uitdaging!”